12 Principis de vida per al 2024

 1. Avalua’t i posa’t al dia

El primer que hem de fer és una autovaloració positiva alhora que crítica de nosaltres mateixos i prendre nota dels progressos personals i dels aspectes millorables en diverses àrees del nostre exercici personal i a partir d’aquí posa’t al dia amb tu mateix.

 1. Organitza’t /Autolideratge personal

A molta gent l’espanta o més ben dit li aclapara la paraula organització. Però avui dia és imprescindible que qualsevol de nosaltres tingui un mínim d’organització personal per a les diverses tasques de la nostra vida. No hauríem d’entrar al nou any de qualsevol manera; no permetis que les improvisacions i altres persones i circumstàncies manin a la teva agenda personal, anticipa’t i pren la iniciativa autoliderant-te en tots els sentits. Sigues tu mateix l’arquitecte de la teva planificació personal.

 1. Estableix les teves metes

És cert que la majoria de la gent no és gaire metòdica i molt menys organitzada, però he descobert que en aquest aspecte es troba una de les grans claus de l’èxit personal per poder assolir les teves metes. Algú ha escrit sobre el poder de les metes i n’hi ha molt de veritat. D’acord amb les nostres aspiracions i projectes personals, hem d’establir metes assolibles a curt, mitjà i llarg termini. Les metes aparentment més inassolibles entren de ple en el camp de la nostra fe en acció, però no ho hem de confondre amb les nostres fantasies o tractant d’emular els altres perquè ens pot resultar en una estèril pèrdua de temps.

 1. Cuida els detalls a la teva vida

Sempre em va cridar molt l’atenció el que va passar amb el miracle dels pans i els peixos, l’evangelista ens relata que quan tothom va quedar satisfet, Jesús els va enviar que recollissin tots els sobrants, que van ser com dotze cistelles, i que les emportessin amb ells per aprofitar-les durant el seu itinerari (Joan 6:11-13). Al pas dels anys he vist cometre molts errors i naufragar molts projectes per descuidar els detalls més ínfims i això m’alerta per tenir aquest aspecte molt en compte sobre els detalls de qualsevol pla o projecte personal o col·lectiu.

 1. Enfoca’t en el més important

Hem sentit a parlar de la tirania del que és urgent, però també ens podem desenfocar per qüestions menors a les quals els atribuïm una importància excessiva que en realitat no tenen en si mateixes. Hem de fer un exercici pràctic, fins i tot gràfic sobre totes les qüestions de la nostra vida que ens preocupen i en què també ens interessa enfocar-nos i seleccionar cadascuna en un ordre correcte de prioritats realistes.

 1. Cuida la teva salut mental, física i espiritual

Aquests tres aspectes estan molt interrelacionats entre si encara que pugui no semblar-ho. En aquests darrers anys els governs han detectat infinitat de trastorns psicològics a la ciutadania per raons molt diverses, però això més que espantar-nos ha de despertar en tots nosaltres un sentit de l’anticipació per desenvolupar una bona higiene mental. De la mateixa manera hem de ser molt curosos amb la nostra alimentació i la cura racional dels nostres cossos perquè es mantinguin saludables. I no menys important és la nostra salut espiritual que tan sovint descuidem molts de nosaltres.

La disciplina espiritual respecte a la nostra vida devocional sobre la meditació diària de la Paraula de Déu i la pràctica quotidiana de la pregària són la base pulmonar de la nostra supervivència espiritual sens dubte.

 1. Reforça els teus vincles vitals

No som illes i tots necessitem establir vincles amb altres per poder desenvolupar relacions significatives, que, en primer lloc, s’han de trobar la nostra família natural si la tenim a prop. La família és un fòrum altament positiu en general perquè ens retroalimenta emocionalment i ens dona identitat i sentit de pertinença. També tenim la família espiritual que pot ser la nostra comunitat cristiana; és vitalment necessari formar part funcional del Cos de Crist i participar de les seves dinàmiques habitualment perquè som interdependents els uns dels altres. Tampoc no hem d’oblidar el nostre cercle íntim d’amistats saludables.

 1. Persevera i lluita pel que creus

Certament, la vida ens ofereix molts al·licients, però també es produeixen diverses ensopegades i contratemps que poden afectar els nostres estats d’ànim i pertorbar la nostra confiança en Déu. La perseverança és una de les disciplines essencials de la vida cristiana. Per la fe i per la paciència, enteneu que per la perseverança s’assoleixen i es veuen complertes les promeses de Déu en les nostres vides tal com ens declaren les Sagrades Escriptures. Per tot això, no desisteixis, enforteix-te en el Senyor i en el poder de la seva força i continua endavant.

 1. Gaudeix de l’alegria de ser cristià

Ser un veritable creient en la seva pura essència, és gaudir de la beneïda alegria de ser cristià. Perquè ser cristià és una autèntica festa. En un món tan descregut i on es caricaturitza sovint la fe cristiana, molts hem descobert que ser cristià és la veritable festa de la vida. Aquest Camí no és cap suplici ni tampoc una lletania de lamentacions pels imponderables de la vida. Ser cristià t’ofereix la possibilitat de gaudir d’una vida de plenitud total.

 1. Somia despert en gran i en petit

Déu va convidar el seu amic Abraham a somiar en gran mirant els cels estrellats en les fosques nits orientals per poder imaginar l’infinit abast de les benediccions intergeneracionals que li havia promès i finalment, així va ser després de molts avatars. Però també hem de ser capaços de somiar curt i exercitar la nostra fe en les petites qüestions domèstiques de la nostra vida quotidiana, veient el seu miraculós obrar dia rere dia.

 1. Converteix-te en un agent de pau

El més apassionant de tot el que parlem, és que la nostra vida té un clar propòsit diví, fins i tot des d’abans de la fundació del món. Som comissionats per Jesús per anunciar l’Evangeli de la pau i de la salvació a tots els homes i les dones de les nostres ciutats. També som agents de reconciliació entre Déu i els homes i també en aquest mateix esperit ens convertim en mediadors entre les persones en les diferències humanes conflictives.

 1. Estima Déu sobre totes les coses

Encara que apareix en darrer lloc aquest principi de vida, en realitat és el més important de tots els esmentats anteriorment. Aquest és el principal i més gran manament de tots els que coneixem. Últimament, es parla molt de la restauració d’aquest gran manament. Però en la meva experiència personal pel que fa a aquest manament, hi va haver un moment en què vaig entrar en conflicte amb el meu bon Déu i li vaig dir el següent: “Déu no vull estimar-te per imperatiu diví, vull estimar-te perquè m’és imperiosa necessitat, vull estimar-te perquè tu ho ets tot per a mi, vull estimar-te per qui ets i també per tot el que has fet i continues fent per mi…” i des de llavors la meva relació paternal i personal amb Déu va canviar completament.

Julio Pérez
Pastor Evangèlic

Donatius

Introdueix el teu correu electrònic i et farem arribar les dades bancàries i les instruccions per fer el teu donatiu per transferència.